SEO – Något att satsa på?

Business

Sökmotoroptimering, eller SEO, är fortfarande något av ett modeord. Om du inte redan är en SEO expert så tror du antagligen att ditt företag är i behov av SEO, utan att veta någonting om det. Eller så vet du att du behöver det, och tror att du kan göra det själv.

Men är SEO rätt för just ditt företag?
Jag pratade med min vän på Lund SEO (en SEO byrå i Göteborg) angående hur ett företag kan avgöra om de borde satsa på SEO eller inte. Här är slutsatserna jag drog av konversationen;

Vikten av SEO

För en sisådär 20 år sedan så var internet inte speciellt aktuellt, företag annonserade istället på gula sidorna, tidningar eller TV och andra traditionella kanaler. Idag är sökmotorer det främsta alternativet när det gäller att nå ut till de kunder som är intresserade av företags tjänster. I kombination med sociala medier är det även det främsta sättet att öka kundmedvetenhet om företaget. 
Det är inte bara privatkunder som använder Google för att hitta information om företag. När företag gör affärer med andra företag är det även praxis att söka på den verksamhet man funderar att göra affärer med och ta reda på så mycket information som möjligt. 
Att ha en stark närvaro på nätet är således en fördel även i denna situation.

Googles senaste algoritm uppdateringar fokuserar mycket på sökarens avsikt och upplevelse. Det är självfallet bra om du förstår sökarnas avsikter, men det är ännu bättre om du förstår vad Google anser att sökarnas avsikter är. Denna förståelse kan spara ert företag tusentals kronor i marknadsföring och hjälpa er nå ut till mängder av nya kunder.
SEO är dock givetvis inte gratis, så om du driver en hobby verksamhet är det troligen sällan en bra investering. Men om du har en seriös verksamhet och önskar växa, alternativt trygga en framtida kundbas, så är SEO nästan alltid ett måste för att konkurrera på allvar. 

Några viktiga saker att tänka på angående er sökmotoroptimering;

Se till att er hemsida är mobilvänlig. Efter Googles senaste uppdateringar så kommer ni att i stort sett förlora all mobil trafik om er hemsida inte är anpassad efter mobilanvändning. 

Identifiera vad folk söker på i Google och generera material som hjälper dem få svar på sina frågor. Söker de efter produkter och tjänster som ni tillhandahåller så gör det lätt för dem att hitta till dem. När de väl hittat till dem så bör ni även göra det så lätt som möjligt för dem att köpa dem. Tänk på att folk är mycket lätt distraherade på internet, led dem därför till kassan så snabbt som möjligt, och håll processen tydlig och enkel.

Etablera ett varumärke

Försök vara konsekventa med hur ni presenterar ert företag på nätet och er profil. Skaffa en schysst logo och slogan som folk minns. Genom att ha en tydlig företagsprofil och ha en hög synlighet så präntar ni in ert varumärke i folks minne, även om de inte vill ha era tjänster just nu så är det troligt att de någon gång i framtiden kommer att behöva dem.