Vad kommer en bilförsäkring kosta dig?

Hur mycket kommer en bilförsäkring att kosta dig? Det är inte en lätt fråga att besvara.Den offert du får kan vara smärtsamt hög eller bekvämt låg baserat på ett antal olika faktorer. Men för vad det är värt, det genomsnittliga belopp som spenderas för attförsäkra en bil i Sverige var 3000-500kr per år 2015, beroende på var du är bosatt, enligt Aftonbladet

Men som alla som betalar mycket mindre – eller mer – än dessa 3-5000kr per år kan berätta, finns det en massa variabler som påverkar din bilförsäkrings skattesatser.

Vissa faktorer, inklusive där du bor och vilken typ av bil du kör, kan vara svårt att ändra. Andra, är till exempel dina körvanor och graden av täckning du väljer, lite lättare att justera. Jag ska bryta ner dessa faktorer och diskutera vad (om något) du kan göra för att spara en krona på din bilförsäkring. Du kan hitta mer bil-försäkringar information här.

Jämförelsesajter kan spara dig pengar

Innan vi sätter igång, det är viktigt att nämna en sak om du alltid vill spara lite pengar: shoppa runt. Det är enklast att starta online. Vår offert generator nedan kan hjälpa dig göra det snabbt, vilket eliminerar besväret med att ringa enskilda försäkringsbolag och upprepa samma information. Skriv bara in ditt postnummer och du är på väg:

Kostnadsfaktor nummer 1: Demografi

Din ålder, kön, civilstånd och läge väger alla tungt in när det kommer till hur mycket du behöver betala i bilförsäkringskostnader. Det beror på att ditt försäkringsbolag har en enorm mängd data som talar om för dem hur var och en av dessa faktorer som gör ökar eller minskar risken att du råkar ut för någon form av olycka.

bilförsäkringar pris

Till exempel, om du är yngre (vanligtvis ålder 25 eller under), ogift och man, betalar du betydligt mer mer än en äldre, gift kvinna, som är statistiskt mindre benägna att anmäla ett försäkringsanspråk.

Platsen där du bor har också en enorm inverkan på din bilförsäkrings skattesatser. Statliga lagar som reglerar bilförsäkring kan ha en stor effekt. Mer tätbebyggda områden toppar listan eftersom det är större chans att råka ut för trafikolyckor eller stöld i sådana områden än i glesbygd. Den dyraste staden att försäkra sin bil i är föga förvånande Stockholm, följt av Göteborg.

 

Kostnadsfaktor nr 2: Typ av bil

Du tänkte förmodligen inte på hur din bil skulle påverka ditt försäkringspriser när du köpte den, och du köpte den förmodligen på grund av din budget. Men förrutom att ditt försäkringsbolag antar att du är en större eller mindre risk utifrån din egen demografi, så baserar försäkringsbolagen en stor del av briset utifrån bilen du kör.

Hur du sparar in på kostnaden: När du ska köpa en bil, tänk på denna tumregel: ju snabbare bilen kan gå, desto större risk för en krasch, och ju mer betalar du.

Om du kör en vettig familjebil som en minivan, sedan eller SUV, så behöver du förmodligen inte kommer betala lika mycket som någon som kör en dyr, högpresterandesportbil. Sportbilar är i regel alltid dyrare att försäkra än t.ex. familjebilar.

Du kan också spara lite pengar genom köpa en begagnad bil, som nästan alltid blir billigare att försäkra än en ny. Stöldskyddsutrustning såsom larm, låsningsfriabromsar och andra säkerhet-fokuserad utrustning kan också spara pengar.